lørdag den 31. januar 2015

Hjemløs i Danmark



Man stiller nok alle det spørgsmål: Hvordan er det at være hjemløs? Hvad lever man af? Hvad gør man om vinteren? osv.

Vi har været ude at snakke med Sten på 46 år som bor på gaden.
Sten svarede os på vores spørgsmål om, hvordan det er at leve som fattig og hjemløs i Danmark. Sten fortalte os at han sover under broen sammen med sin kone Bente og deres elskede labrador Loke, i et lille telt. Når de ikke brugte teltet, lå det pakket sammen i en slidt barnevogn, der stod ved siden af ham.
Da vi interviewede Sten, var hans kone Bente ude at samle flasker, så de kunne få råd til at købe avisen "Hus Forbi". De sælger avisen for 20 kr. og får så kun 8 kr. selv, pr. avis de sælger. Men når dagen er omme ender de aligevel med at have cirka 500 kr.

Sten har det rigtig godt, han er altid glad, men han syntes at det er ydmygende at stå og sælge aviser på gaden når man er hjemløs. Det Sten syntes er det sværeste ved at være hjemløs, er at man skal pakke sine ting sammen hverdag, man ikke kan lade dem stå, for så ødelægger folk dem.
Sten kan ellers godt lide at være hjemløs og bo på gaden, det er hårdt om vinteren, men sjovt om sommeren. Om sommeren er det lidt ligesom en telt tur, man er ikke bundet af noget og man kan rejse lige derhen man vil, fortæller Sten.
Han fortæller også at han har en masse hjemløse venner, omkring de 100, det er rigtig hyggeligt og man bliver ret tætte.

Vi spurgte Sten om han ikke havde noget familie, der kunne hjælpe ham med at få et sted at bo, hvordan han var endt på gaden og om han fik start/kontanthjælp? Han fortalte os at næsten alle i hans familie var døde, og at grunden til at han var endt på gaden var fordi at han havde fået sin hund Loke. De lejligheder de havde råd til at bo i, var nogen hvor der ikke måtte være husdyr. Så ville de hellere bo på gaden, hvor de kunne bo sammen med sin hund. Han fik hverken starthjælp eller kontanthjæp da de jo ikke havde noget sted at bo og derfor ikke kunne få hjælp.

Det Sten "tænder på" er at være sammen med sin kone og sin hund. Det er også dem han kalder sin "rigdom", man kan i hvertfald høre på ham at han er rigtig glad for sin hund. Han går ikke ind de steder hvor man kan få mad, fordi at der må hundende ikke komme ind, "Den skal ikke sidde ude i kulden mens jeg sidder inde i varmen" siger Sten til os.



Af: Amanda Helding Kaslund, Karoline Kærbye og Sofie Guldhammer.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar