lørdag den 31. januar 2015

Hvornår er man rig i Danmark?

Hvem vil ikke gerne være rig? Det tror jeg ikke der er en person der ikke vil. Rigdom ses i Danmark som et stort plus. De rige i Danmark udgør 25.100 personer der årligt tjener over 1 million kroner efter de har betal skat. De fleste af de 25.100 er typisk mænd i alderen 40-50 år, mens kvinder udgør 20% af de 25.100. Så det vil sige at de alle har en videregående uddannelse, som topleder eller selvstændige. 225,700 personer følger lige efter den gyldne procent, som er de 9% af Danmarks rigeste og tjener 404,700 kroner efter skat. Danmark er det 7 rigeste land i Danmark, så kan vel sige at vi ikke et land på mangel af penge.


Hvornår er man fattig i Danmark?

Det har været stor debat i Danmark omkring hvornår man er fattig.Er man fattig når man er på kontant hjælp, eller når man ikke har råd til mad, eller når man ikke hår råd til at tage på ferie eller de fritids interesser man går op i. Men er det sandt eller falsk om ser findes fattige i Danmark, skal vi virkelig samligne os selv med Afrika, fordi så kan vi se Danmark som et land med med guld belagte stier og diamanter på træerne. Men vi burde ikke sammen ligne os selv med Afrika, for det kan vi ikke fordi de er et helt andet samfund end vi har. Men hvis vi skal kigge på Danmarks befolkning os se hvad er gennemsnittet og hvor ligger fattigdomsgrænsen og hvad er absolut fattigdom og relativ fattigdom? Absolut fattigdom ses som at man har en meget lav indkomst og slet ikke kan dække de behov der skal dækkes, lige meget hvor basalt man har det, som fx husly, mad, rent drikke vand og tøj. Fattigdoms grænsen er ikke så lav i Danmark at vi har folk der har absolut fattigdom. Relativ fattigdom kan i ses på forskellige måder, men relativ fattigdom ændre sig alt efter hvilket land du er i, men i Danmark ligger relativ fattigdom på at man beregner de mennesker der har en mindre indkomst end den fastsatte procentdel af medianprocentdelen. Det er meget svært at definere fattigdom i Danmark, da der ikke rigtig er folk der virkelig kæmper med at få mad på bordet. Der ikke sat et helt specifik tal på hvor mange penge man skal have for at være fattig som i USA hvor det er 1$ om dagen. Men så er der også noget der hedder forbrugsfest som betyder at man ikke har råd til af tage på ferie og have sine fritidsinteresser. Men alt i alt kan man ikke helt specifikt sige at vi har en fattigdoms grænse.

Hjemløs i Danmark



Man stiller nok alle det spørgsmål: Hvordan er det at være hjemløs? Hvad lever man af? Hvad gør man om vinteren? osv.

Vi har været ude at snakke med Sten på 46 år som bor på gaden.
Sten svarede os på vores spørgsmål om, hvordan det er at leve som fattig og hjemløs i Danmark. Sten fortalte os at han sover under broen sammen med sin kone Bente og deres elskede labrador Loke, i et lille telt. Når de ikke brugte teltet, lå det pakket sammen i en slidt barnevogn, der stod ved siden af ham.
Da vi interviewede Sten, var hans kone Bente ude at samle flasker, så de kunne få råd til at købe avisen "Hus Forbi". De sælger avisen for 20 kr. og får så kun 8 kr. selv, pr. avis de sælger. Men når dagen er omme ender de aligevel med at have cirka 500 kr.

Sten har det rigtig godt, han er altid glad, men han syntes at det er ydmygende at stå og sælge aviser på gaden når man er hjemløs. Det Sten syntes er det sværeste ved at være hjemløs, er at man skal pakke sine ting sammen hverdag, man ikke kan lade dem stå, for så ødelægger folk dem.
Sten kan ellers godt lide at være hjemløs og bo på gaden, det er hårdt om vinteren, men sjovt om sommeren. Om sommeren er det lidt ligesom en telt tur, man er ikke bundet af noget og man kan rejse lige derhen man vil, fortæller Sten.
Han fortæller også at han har en masse hjemløse venner, omkring de 100, det er rigtig hyggeligt og man bliver ret tætte.

Vi spurgte Sten om han ikke havde noget familie, der kunne hjælpe ham med at få et sted at bo, hvordan han var endt på gaden og om han fik start/kontanthjælp? Han fortalte os at næsten alle i hans familie var døde, og at grunden til at han var endt på gaden var fordi at han havde fået sin hund Loke. De lejligheder de havde råd til at bo i, var nogen hvor der ikke måtte være husdyr. Så ville de hellere bo på gaden, hvor de kunne bo sammen med sin hund. Han fik hverken starthjælp eller kontanthjæp da de jo ikke havde noget sted at bo og derfor ikke kunne få hjælp.

Det Sten "tænder på" er at være sammen med sin kone og sin hund. Det er også dem han kalder sin "rigdom", man kan i hvertfald høre på ham at han er rigtig glad for sin hund. Han går ikke ind de steder hvor man kan få mad, fordi at der må hundende ikke komme ind, "Den skal ikke sidde ude i kulden mens jeg sidder inde i varmen" siger Sten til os.



Af: Amanda Helding Kaslund, Karoline Kærbye og Sofie Guldhammer.